Одштампајте ову страницу
петак, 09 септембар 2011 08:34

Оман и Гвинеја Бисао нису признали Косово

Написао
Оцените овај чланак
(0 Гласова)
pristina4Азијска држава Оман и афричка држава Гвинеја Бисао нису признале Косово, како се тврди у Приштини, а те информације су српски званичници добили током билатералних састанака на скупу Покрета несврстаних у Београду, пише "Блиц".

Како београдски дневник сазнаје, шеф делегације Омана обавестио је српске званичнике да та земља никада није признала независност Косова. 

"Јеремић је шефу оманске делегације рекао да је разочаран због одлуке те државе да призна независност, упркос обећању које је раније добио да се то неће догодити. Његов саговорник се зачудио, уверавајући министра да се то никада није ни догодило", пише лист. Лист додаје и да је "Гвинеја Бисао ушла у процес признања, али су се посланици побунили, па је процедура обустављена". 

На сајту "Kosovo thank you", на којем су наведена имена свих земаља које су признале независност, налазе се и Оман и Гвинеја Бисао. 

Саговорник "Блица" каже да ће бити још одлука о повлачењу признања независности Косова. 

"Још две државе су најавиле повлачење одлука и то би требало ускоро да се објави. У једној афричкој земљи се води истрага против високог званичника који је узео новац од албанског бизнисмена да прогура одлуку о признању", преноси лист.

Извор тврди да су у бројним билатералним разговорима током Самита шефови делегација потврдили председнику Србије Борису Тадићу и шефу српске дипломатије Вуку Јеремићу да трпе велики притисак, пре свих САД, а затим и Велике Британије и Француске, у зависности од тога чије су колоније биле, да признају Косово.

Према овом извору, ни Карипска заједница, упркос информацијама које су косовски званичници објавили, није признала Косово, већ само Света Луција из те групе земаља.

МИП Косова негира наводе о повлачењу признавања

Министарство иностраних послова Косова демантовало је да су Гвинеја Бисао и Султанат Оман повукли одлуку о признавању независности Косова, оценивши да се ради о "пропаганди из Београда".

У реаговању МИП-а Косова се наводи да је Султанат Оман признао независност Косова 30. јануара а Гвинеја Бисао 10. јануара ове године.

“Министарство иностраних послова Косова и партнерске земље су већ имали контакте са ове две земље, које су потврдили свој ранији став према Косову”, наводи се у писаном реаговању косовског МИП-а.

МИП Косова сматра да вешћу о повлачењу одлуке о признавању Косова "власт у Београду покушава да скрене пажњу са реалних захтева за признавање граница Косова упућених Србији од водећих земаља ЕУ".

МИП Косова тврди да наредних неколико недеља очекује "серију нових признавања Косова".

Прочитано 2878 пута

Последње додато од kosmet.net